Hoewel je het nu niet zou denken als je naar buiten kijkt, is de lente in volle gang. En is het fietsseizoen ook echt van start gegaan. Zo af en toe wil de zon ook echt schijnen, en er is natuurlijk niks fijner dan fietsen in het zonnetje.
Als bewijs van al dat sporten in de zon krijg je mooie strepen op je lijf op alle plaatsen waar je fietspakje stopt en je huid aan de zon is blootgesteld. Geweldig stoer natuurlijk.
De echt fanatieke fietsers zijn vaak trots op hun “tan lines”. Ze lijken wel voor eeuwig in hun vel “gebrand”. Deze fietsers zal je ook niet snel tegenkomen in een mouwloos shirt. Ze dragen hun tan lines met veel trots [1] .
Maar uiteindelijk wil het oog ook wat. Als je niet op de fiets zit staan deze tan lines niet altijd even charmant bij de rest van je zomer garderobe. Om de een of andere reden hebben fietsbroekjes altijd net een andere lengte dan de korte broeken en/of rokjes die we in de lente en zomer dragen. Omdat stoppen met fietsen geen optie is is de vraag wat je dan kan doen aan die vervelende strepen op je lijf.
Omdat voorkomen meestal beter is dan genezen, hierbij vier tips om geen tan lines te maken: [2]
Zonnebrandcrème: nogal een open deur, maar smeer je helemaal in met een goede zonnebrandcrème met sterke SPF. [3]
Het dragen van arm coolers: we kennen allemaal de armstukken voor de koudere dagen, maar er zijn ook arm coolers. Deze zijn dun, verkoelend en UV werend. Je zal dus geen bruin tintje krijgen als je deze draagt.
Wissel je klassieke fietsshirt af met een zonder mouwen: Let op: Ladies Only! (voor de reden zie de blogpost van vorige week [4]) Hierdoor krijgen ook andere delen van je armen en schouders zon en vermijd je de harde streep op je bovenarm. Zorg wel altijd goed dat je je voldoende insmeert zodat je niet verbrand tijdens het fietsen.
Korte fietsbroekjes: fietsbroeken zijn er in verschillende lengtes, van lang tot kniebroeken tot korte en heel korte broeken. Door af te wisselen met broek lengtes voorkom je wederom het optreden van die harde lijn. Ook hier geldt: smeer je goed in! Of je kan enkel heel korte broeken dragen zodat je lijntje hoger op je been valt en (hopelijk) niet onder je korte broeken/rokken uit komt.
Als je al te laat bent en je hebt een “mooie” tan line gemaakt kan je dit toch nog oplossen [5] :
Citroenscrub: of eender welke andere scrub. Hiermee verwijder je dode huidcellen. Er bestaat een goede kans dat je dan al een deel van je vervelende lijn kwijt bent. Je kan heel eenvoudig zelf een citroen scrub maken: citroensap (een natuurlijk exfoliant) combineer je met een beetje honing en wat suiker. Scrubben maar!
Nog niet genoeg?
Een soda maskertje: soda kennen we natuurlijk als een schoonmaakmiddel. Als je er een papje van maakt met water kan je het ook over je tan line smeren en een tiental minuten laten inwerken. Hierna goed afspoelen en je tan line zou moeten vervagen.
Zelfbruiner: mijn persoonlijke favoriete methode. Als je jezelf helemaal inpakt en insmeert en dus helemaal niet kleurt, kan je je na het fietsen en douchen natuurlijk insmeren met zelfbruiner. Als je een goede gebruikt (en goed oplet) geeft dit geen strepen, en heb je een lekker kleurtje. Als je wel een tan line hebt opgelopen tijdens het fietsen kan je de zelfbruiner gebruiken op de wittere huid, dan wordt het verschil vanzelf minder.
Of je nu super blij bent met je tan lines, of als je ze liever niet toont buiten het fietsen, het is altijd van belang om verstandig om te gaan met zonblootstelling. [6] . Waar moet je dan op letten?
Ken je huid: als je weet dat je snel verbrand, blijf dan uit de zon, draag bedekkende kleding en breng daar waar de huid toch blootgesteld is aan de zon voldoende van een goede zonnebrandcrème aan.
Vergeet je zonnebril niet: als de zon fel genoeg schijnt dat je jezelf moet insmeren dan moet je ook je ogen beschermen tegen de UV straling. Daarbij staat het gewoon mooi om een zonnebril te dragen op de fiets.
Draag de juiste kleding: tegenwoordig is er heel goede (en mooie), lichte en ademende UV-werende fietskleding op de markt. Hiermee zie er er niet alleen goed uit op de fiets, maar bescherm je jezelf ook effectief tegen de zon.
Fiets niet midden op de dag: We weten allemaal dat de zon het sterkst is op het midden van de dag. Ga dus of vroeg in de ochtend fietsen of aan het einde van de middag. Zo vermijd je de hevigste zon. Of plan een gezellige stop op de middag.
Comments