top of page

Fiets Fashionista’s

Er zijn een heel aantal ongeschreven wetten in fietsland over wat wel en wat niet acceptabel is om te dragen op de fiets. Zo is het natuurlijk tegenwoordig echt “not done” om zonder helm te gaan fietsen, maar daarover gaat het deze week niet. Hoewel het mij wel is opgevallen tijdens mijn voorbereidingen voor het schrijven van deze blog dat het voor sommigen blijkbaar bijzonder moeilijk is om hun helm in de juiste richting op te zetten. Draag je helm correct, en als je niet weet hoe dat moet kan je altijd de gebruiksaanwijzing nog lezen.


Vijf do's en don'ts voor als je op een racefiets gaat zitten


1. Je fietsbril. Gaan de pootjes nu over of onder de bandjes van je helm? Ook thuis levert dit nog wel eens discussie op. Maar eigenlijk is het niet zo zeer een fashion statement als wel gewoon veiliger om je fietsbril over je helmbandjes te dragen. Als je valt, en mijn man heeft dat vorig jaar enkele keren getest, dan springt op deze wijze de bril van je hoofd. Als je de bril onder de bandjes van je helm draagt kan de bril nergens heen en snijdt deze in je gezicht. Beter je bril kapot dan je bril en je gezicht [1] [2] …en daarbij zie je er ook nog eens beter uit.


2. Wat te denken van een witte fietsbroek? Na Mario Cipollini, Tom Boonen en Mathieu van der Poel deed Remco Evenepoel het recent ook, waarbij allen konden rekenen op commentaar van binnen en buiten het peloton. Het is blijkbaar “not done” en de (meeste) wielrenners vinden het niet mooi. Daarnaast geeft wielerjournalist Thijs Zonneveld [3] als redenen aan dat een witte broek snel vies wordt en je je zaakje er goed in ziet. Als ik dit zo lees kan ik alleen maar dankbaar zijn dat de witte broek niet populair is onder wielertoeristen.


3. Schoenen zijn zwart volgens regel 6.11 uit de wielercode [4]. Nu zat ik gisteren toevallig (nee niet toevallig) te kijken naar de Vuelta a España femina en hoewel ik geen witte broeken heb kunnen spotten in het peloton waren er ook maar zeer weinig zwarte schoenen in beeld. Blijkbaar zijn tegenwoordig alle kleuren van de regenboog toegestaan, mits natuurlijk de kleuren van de hele outfit bij elkaar passen. Zelf heb ik een paar zwarte en een paar witte schoenen, en het moge duidelijk zijn dat de witte schoenen wat vaker een poetsbeurt nodig hebben…


4. De wielercode is ook bijzonder duidelijk over sokken [4]. Sokken zijn wit, en niet te lang…maar ook niet te kort, want enkelsokken zijn voor tennisvrouwen. Om welke reden dan ook zouden zwarte sokken alleen zijn toegestaan als je uit Texas komt: Armstrong heeft het blijkbaar verdiend. En dan nog iets waar ik het alleen maar mee eens kan zijn is dat het dragen van lange steunkousen op de fiets een echte “no no” is.


5. Fietsshirts. Hier kan je bijna ongelimiteerd “los” gaan. Uiteraard moet je shirt wel strak om je lijf zitten, dat is ook goed voor de aerodynamica [5] zoals ook al in de blog van vorige week te lezen was. Hoewel je soms leest dat het niet oké is om een fietsshirt zonder mouwen te dragen vind ik zelf dat het bij de dames best wel kan (zie ook de foto bij deze blog), en ja ik ben zelf ook wel eens schuldig aan het dragen van een fietsshirt zonder mouwen. Bij de heren vind ik het echter een dubieus fashion statement…maar goed, overal is een markt voor.


Het allerbelangrijkste: maak plezier en fiets veilig!

70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page