top of page
Foto van schrijverNicole Engel

Darmkanker en wielrennen

Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten ter wereld, en het treft mensen uit alle lagen van de bevolking, inclusief professionele atleten. Hoewel wielrennen en andere vormen van intensieve lichaamsbeweging algemeen worden beschouwd als gezond en preventief tegen veel ziekten, zijn zelfs topatleten niet immuun voor ziekten zoals darmkanker. De verhalen van mensen die met deze ziekte worden geconfronteerd, onderstrepen het cruciale belang van preventie en vroege opsporing.



logo stop darmkanker België


Sinds enkele jaren organiseert Benefiets de BlueRide, ten behoeve van Stop Darmkanker België. Ook via deze weg willen wij aandacht vragen voor preventie en vroege opsporing. Want, hoewel darmkanker minder vaak in de media komt dan andere vormen van kanker bij atleten, zijn er toch enkele bekende gevallen in de wielerwereld. Hier zijn een paar voorbeelden:


Luis Ocaña 

Spaanse wielrenner en winnaar van de Tour de France in 1973. Hij leed later in zijn leven aan darmkanker of leverkanker, dat weten we niet zeker omdat details omtrent zijn ziekte niet openbaar zijn gemaakt.

Ocaña begon zijn professionele carriëre in 1968. Zijn talent werd al snel duidelijk, en hij maakte snel naam in het Europese wielrennen.

Zijn grootste prestatie was de overwinning in de Tour de France van 1973. Dit was het absolute hoogtepunt van zijn carriëre en een overwinning die hij behaalde ondanks zware concurrentie.

Na zijn pensionering in 1977 leed Ocaña aan verschillende gezondheidsproblemen. In de laatste jaren van zijn leven kreeg Ocaña te maken met kanker. Zijn gezondheidsproblemen verergerden en hij leed ernstig onder de ziekte. Luis Ocaña overleed op 19 mei 1994. De omstandigheden rondom zijn dood zijn tragisch; hij pleegde zelfmoord na een lange strijd met zijn ziekte.


Johnny Hoogerland

Een Nederlandse wielrenner, kreeg in 2015 te horen dat hij darmkanker had. Hij onderging een operatie en chemotherapie en wist uiteindelijk zijn carriëre weer op te pakken. Zijn strijd tegen de ziekte en succesvolle terugkeer naar de sport benadrukken het belang van regelmatige medische controles en doorzettingsvermogen.


Dario Cataldo

Een Italiaanse wielrenner, kreeg in 2019 de diagnose darmkanker. Hij onderging een succesvolle operatie en keerde terug naar de competitie na zijn herstel. Zijn enorme veerkracht en en toewijding aan de sport zijn een inspiratie voor veel atleten.


Het Belang van Preventie en Vroege Opsporing

Deze voorbeelden van wielrenners die met darmkanker te maken hebben gehad, onderstrepen het belang van preventie en vroege opsporing. Hier zijn enkele stappen die zowel professionele atleten als niet-atleten kunnen nemen om hun risico te verminderen en de kans op vroege opsporing te vergroten:

1. Een gezonde Levensstijl:

  • Voeding: Een dieet rijk aan vezels, fruit en groenten kan het risico op darmkanker verminderen. Het vermijden van rood en bewerkt vlees kan hierbij ook helpen.

  • Lichaamsbeweging: Regelmatige fysieke activiteit is cruciaal. Het helpt niet alleen bij het handhaven van een gezond gewicht, maar kan ook direct bijdragen aan het verlagen van het risico op darmkanker.

2. Regelmatige Screening

  • Fecale Occult Bloedtest (FOBT): Deze test kan verborgen bloed in de ontlasting detecteren, wat een vroeg teken van darmkanker kan zijn. Voor mensen boven de 50 jaar of met een familiegeschiedenis van darmkanker, wordt regelmatige screening sterk aanbevolen. Dit kan helpen om de ziekte in een vroeg stadium op te sporen waneer behandeling ook het meest effectief is.

3. Let op Symptomen

Wees altijd alert op veranderingen in de stoelgang, bloed in de ontlasting, onverklaarbaar gewichtsverlies en aanhoudende buikpijn. Hoewel deze symptomen niet altijd wijzen op darmkanker, is het raadzaam om medische hulp in te roepen als ze aanhouden.


Conclusie

Darmkanker kan iedereen treffen, zelfs professionele wielrenners die een actieve en gezonde levensstijl leiden. De ervaringen van renners in deze blogpost benadrukken het belang van preventie, regelmatige screening en bewustzijn van symptomen. Vroege opsporing is cruciaal en kan het verschil maken tussen een succesvolle behandeling en ernstigere gevolgen. Door aandacht te besteden aan onze gezondheid en regelmatige medische controles te ondergaan, kunnen we de impact van darmkanker verminderen en bijdragen aan een gezonder leven.



7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page