top of page

Wat heb je nodig om te gravelen?


Een fiets!


Dit is natuurlijk een behoorlijke open deur…maar wat voor fiets dan? [1] In principe kan je met elke fiets wel op gravel rijden, maar afhankelijk van wat soort gravel en het soort fiets wil je hier misschien toch liever een " echte" gravelbike voor gebruiken.

Gravelfietsen zijn voor het grootste deel alleskunners, afhankelijk van het soort wielen en banden kan je er een comfortabele racefiets van maken en met brede banden gemonteerd kan je ook een niet al te technisch mountainbike parcours aan.

De meeste merken hebben goed nagedacht over comfort in hun gravelbikes. Sommige merken zoeken het in verende zadelpennen en een beetje vering bij het balhoofd. Andere hebben dan weer een speciaal stuur ontwikkeld (dubbeldeks). Al deze aanpassingen verhogen het comfort bij gebruik op de wat ruigere ondergrond. Extra comfort wordt ook gecreëerd doordat de balhoofdhoek minder scherp is dan bij een racefiets en ook door het frame en de wielbasis wat langer te maken.


Wielen en banden


Zonder wielen en banden natuurlijk geen fiets. Eerst maar eens de wielen; er is een duidelijk verschil tussen aluminium en carbon wielen. Carbon wielen zijn lichter en veel stijver en zullen dus veel meer trillingen van de ondergrond doorgeven. De duurzaamheid, of eerder het gebrek eraan, kan wel een nadeel zijn van carbon wielen. Door de hoge stijfheid kan het zijn dat als er krachten op het carbon komen waar het niet voor gemaakt is (lees: als je hard valt) dat de vezels onherstelbaar beschadigd raken. [2] Daarnaast zijn carbonwielen ook veel duurder en is het soms ook gewoon een kwestie van budget of je gaat voor aluminium of carbon.


Twee essentiële elementen in het gravelen zijn grip en comfort. [3] Hier hoort een brede band bij. Als je met een bredere band rijdt kan je ook met minder druk in je banden rijden waardoor je nog meer grip hebt op losse ondergrond en ook het comfort toeneemt. Ook de route en het weer kunnen invloed hebben op je (beste) bandenkeuze. Bij nat weer en grove gravelstroken gebruik je beter wat bredere banden met wat meer profiel. In droge omstandigheden heb je waarschijnlijk meer aan een iets smallere band met minder profiel. Waar en wanneer je fietst is dus wel van belang voor je bandenkeuze, gezien je net als ik waarschijnlijk geen zin hebt om elke keer een andere band op te leggen.

De keuze bestaat grofweg uit 3 mogelijkheden [4]:


1. banden met weinig profiel:

Voor als je vooral op asfalt fietst en soms eens op een gravelstrook terecht komt. Vermijd je daarnaast nattigheid, modder en mul zand? Dan is dit je band. Realiseer je hierbij wel dat als je dan toch eens een technische strook gravel meeneemt dat je dit dan waarschijnlijk heel langzaam en vermoedelijk met samengeknepen billen gaat doen.


2. Banden met vooral profiel ‘op de schouder” :

De allround band. Voor als je niet kan kiezen tussen 1 en 3. Meer grip dan type 1 en minder dan type 3. Bijna net zo goed op asfalt als type 1 en duidelijk beter dan type 3, maar wees wel voorzichtig als het asfalt nat is!


3. Banden met veel profiel:

Voor de echte offroad fanaten! Als je enkel asfalt meepakt als het echt niet anders kan. Deze banden geven lekker veel grip hoe breder ze zijn hoe meer comfort en ook grip in de bochten. Het is aan te raden om voorzichtig te zijn in de bochten op nat asfalt.


TIP

Optimaliseer je bandendruk: hoeveel druk je nodig hebt is afhankelijk van meerdere factoren: onder andere je gewicht, de ondergrond, en de omstandigheden....De meeste mensen gaan in ieder geval met veel te veel druk in hun banden gravelen. In dit artikel vind je een tabel waar je de meeste informatie over de juiste bandendruk kan terugvinden.


Brandstof

Nog meer dan als je op de weg gaat fietsen is het handig om een aantal zaken mee te nemen op je gravel rit. Neem dus zeker voldoende te eten en te drinken mee [5]. Op een ruwe ondergrond verbruik je meer en én de kans dat in de wijde omtrek geen winkel/café vindt is ook reëel. Ook is de kans dat je lek rijdt als je gaat gravelen is duidelijk groter dan als je op de weg fietst. Vergeet dus niet om ook hiervoor al het benodigde materiaal mee te nemen: bandenlichters, binnenband, multitool en een pomp/CO2pomp.


Veel plezier!

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page