In de ruim 15 jaar dat ik als medisch specialist werkzaam ben in een academisch ziekenhuis heb ik de zorg zien veranderen. Vroeger waren we vooral gericht op het genezen (of behandelen) van aandoeningen als deze gediagnosticeerd werden. Tegenwoordig zijn we veel meer gericht op preventie, want voorkomen is echt beter dan genezen.
Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker is gericht op vroegtijdige opsporing waardoor de kans op een succesvolle (en minder ingrijpende) behandeling toeneemt.
Darmkanker treft jaarlijks duizenden mensen. Niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek houdt in dat als je darmkanker krijgt, dat de diagnose pas gesteld wordt als je duidelijke symptomen hebt. Duidelijke symptomen van darmkanker komen echter pas voor als de kanker verder gevorderd is, stadium 3 of 4. In stadium 3 is de kanker soms nog wel te genezen, maar soms ook niet. In stadium 4 is de behandeling vooral gericht op het verlengen van het leven en het bewaren van de levenskwaliteit. Het is dus van het grootste belang om deze stille moordenaar een stap voor te blijven en mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.
Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is heel gemakkelijk: je krijgt de test vanzelf thuis opgestuurd. Het enige wat je hoeft te doen is het staal afnemen en de test terugsturen #doedetest.
Het idee om je eigen ontlasting te verzamelen en dan op te sturen kan een beetje raar of "vies" aanvoelen. We zijn ook niet gewend om dit te doen. Eigenlijk is het de normaalste zaak van de wereld; iedereen maakt ontlasting, en van niemand ruikt dat als een bloemenweide. Sinds jaren mag ik zelf ook met enige regelmaat een stoelgangsstaal inleveren. Bij mij gaat het (nog) niet om het bevolkingsonderzoek naar darmkanker, maar om de ziekte van Crohn. Ook dat wordt op stoelgang onderzocht. Ik mag de stalen zelf naar het laboratorium brengen, en eerlijk gezegd vond ik dat in het begin ook wel een beetje raar (en vies). Als je dan met je staal bij het laboratorium staat dan merk je dat deze mensen daar niet zo naar kijken als jijzelf. Voor hen is het gewoon een staal dat ze onderzoeken, meer niet. Dus, zelfs al voelt het raar, doe die test toch maar. Het kan je zo veel ellende besparen.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je bang bent voor een slechte uitslag. Ook dat is heel begrijpelijk. Maar een "slechte" uitslag op deze test betekent eigenlijk alleen maar dat er nog een onderzoek moet gebeuren; een colonoscopie. Hierbij wordt er met een camera in de darm gekeken. Soms wordt er helemaal niks bijzonders gezien en dan ben je klaar tot je de test de volgende keer in de bus krijgt. Soms wordt er wel iets gezien. Dat kan bijvoorbeeld een poliep zijn (een uitstulping van weefsel in de darm), en die kan vaak tijdens dit onderzoek al verwijderd worden. Als je er op tijd bij bent is de behandeling vaak weinig ingrijpend: het is misschien een beetje ongemakkelijk, maar het doen van de test is minder ongemakkelijk dan de mogelijke gevolgen van het niet doen.
Het werk van Stop Darmkanker (België), en dan in het bijzonder de inzet van Luc Colemont, Dominique Vandijck en Ishia Opgenhaffen is van onschatbare waarde om bewustwording te creëren en mensen te motiveren om die test tijdig te doen.
Vincent en ik zijn trots om ons steentje te kunnen bijdragen aan deze belangrijke missie met de Cyclis Bike Lease-BlueRide. We steken er graag tijd, fietszweet en middelen in, omdat we geloven dat elk leven dat gered kan worden, deze inspanning meer dan waard is.
Schrijf je dus in voor de Cyclis Bike Lease-BlueRide. Het is gezellig, het zijn mooie routes én je steunt een geweldig goed doel!
Kan je niet fietsen? Kom dan gewoon voor de gezelligheid en een praatje.
Commenti