top of page

Voorbereiden voor een gravelrit

Drie jaar geleden ben ik pas begonnen met fietsen. Dit jaar ben ik pas begonnen met gravelen, en niet geheel toevallig organiseren we dit jaar bij de BlueRide ook voor het eerst een gravelrit: 75 km, waarvan 85% onverhard.We maken onze routes zelf, en dat betekent dat deze ook meer dan eens gefietst moeten worden. We zitten nu ruim twee weken voor het event en dat wil zeggen dat een routecheck wel op z'n plaats is.


Hoe bereid je je nu voor op zo'n toertocht? We zitten ook nog maar eens in een septemberhittegolf. We gaan het nu niet hebben over dat je fiets in orde moet zijn en dat je je helm niet moet vergeten, maar wat zijn nu handige dingen om mee te nemen als je een toerrit gaat rijden?


Zorg dat je voldoende getraind bent voor wat je van je lichaam gaat vragen (zeker bij deze temperaturen).


Breng voldoende water en voeding mee.

Dit is hetgeen wij meegenomen hebben. Het bleek te weinig helaas, maar gelukkig zijn we een benzinestation tegengekomen waar we nog koele drank konden inslaan. Dit is absoluut geen zekerheid op een gravelroute, en hoort ook niet in onze route, maar we hadden geen keus, het was gewoon te warm.Wees voorbereid op de gebruikelijke pechgevalletjes onderweg zoals bijvoorbeeld een lekke band, zodat een kleinigheid in ieder geval onderweg op te lossen is.

Nu heb ik tot nu toe het geluk gehad om pas 1x lek te rijden, maar dat was wel met de MTB, en mijn meisjeshandjes waren niet in staat om die band van de velg te krijgen in het veld. Toch zal ik niet vertrekken zonder een setje basics: bandenlichters, een multitool, een nieuwe binnenband en een pompje.


Zorg dat je fietscomputer opgeladen is en dat de gpx werkt. En stel je komt echte mechanische of andere problematiek tegen waardoor je niet meer verder kunt, sla het nummer van de bezemwagen op in je gsm. Dan komen we je namelijk gewoon ophalen.


Ga genieten! De routecheck is gedaan, en de route ligt er goed bij. Er is een mooie afwisseling van bospaden, grintpaden en singletracks, en voor mezelf sprekend als nieuwe gravelaar; er zitten ook wel een aantal leuke uitdagingen in (en af en toe afstappen is geen schande)!70 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 comentarios


sjef.eijmael
sjef.eijmael
09 sept 2023

Gravelen, mountainbikers noemen dat "sjravelen"... 😉

Me gusta
Nicole Engel
Nicole Engel
09 sept 2023
Contestando a

Wanneer kan ik een keer bij velorium komen oefenen met de MTB? Dan hoef ik niet meer zo te "sjravelen" 😜

Me gusta
bottom of page