top of page

Le Tour de France

Het grootste jaarlijks terugkerende sportevenement ter wereld. Bijna 200 renners rijden drie weken lang ongeveer 3500 km in Frankrijk en de buurlanden.

Zo’n 3,5 miljard mensen kijken daar de rechtstreekse uitzendingen. De eerste week van de Tour van 2023 zit er alweer op.Hier volgen tien leuke weetjes over de Tour:


  1. De eerste Tour de France werd in 1903 gereden. Winnaar van de eerste Tour was Maurice Garin. De Tour bestond toen uit 6 etappes en 2428 km (ja, een dikke 400km per etappe!). Hij won met drie uur voorsprong op de nummer twee.

  2. In 1904 was Maurice Garin daarom topfavoriet voor de winst in de Tour. Dit jaar heeft hij meer concurrentie maar hij weet uiteindelijk toch te winnen. Na een onderzoek van de wielerbond bleek echter dat Garin vals had gespeeld; hij had het parcours afgesneden en op sommige plaatsen zelfs de trein gepakt! Uiteindelijk zijn de eerste vier uitslagen geschrapt waardoor de nummer 5 van het klassement, Henri Cornet, de Tour op zijn naam schreef, en tot op heden de jongste Tourwinnaar is.

  3. De gele trui wordt sinds 1919 gebruikt omdat journalisten hadden geklaagd dat ze niet konden zien wie de leider in het klassement was. De trui is geel omdat dat de kleur was van het papier van de sportkrant “L’Auto” die toen sponsor was van de Tour.

  4. Ook de bollentrui (voor het bergklassement) ,die bestaat sinds 1975 is ontstaan door een (oud) sponsor. Chocolat Poulain verpakte indertijd namelijk hun chocoladerepen in wit papier met rode bollen.

  5. De aller snelste rit in de Tour werd gewonnen door Cipollini. Super Mario won de sprint van de 190 km lange etappe en haalde deze etappe een gemiddelde snelheid van wel 50,355 km/h!!!

  6. De gemiddelde snelheid van Chris Froome, die de Tour won in 2016, was toen over de gehele afstand 39,6 km/h.

  7. Een lijstje met weetjes over de Tour moet natuurlijk ook een puntje over Eddy Merckx bevatten. Merckx won de Tour 5 keer (net als Hinault, Anquetil, en Indurain). Daarnaast houdt hij nog altijd het record in aantal etappezeges: 34 stuks. Dit record deelt hij met Mark Cavendish, die nog altijd jaagt op zijn 35ste etappewinst om alleenhouder van het record te worden.

  8. De Tour voor vrouwen heeft over de jaren verschillende namen gehad en is in verschillende versies verreden. In 1955 werd al eenmalig een ronde van Frankrijk voor vrouwen georganiseerd. Deze bestond uit 41 rensters die 5 etappes reden en werd gewonnen door Millie Robinson. Van 1984 tot 1989 werd er een ronde gereden onder de naam Tour de France féminin, op dezelfde dagen en hetzelfde parcours als de Tour voor de mannen. In 1989 werd besloten hiermee te stoppen omdat het zogezegd niet rendabel was. Tot 1993 werd de ronde omgedoopt tot Tour de la CEE féminin maar stopte omdat er problemen waren met het aantrekken van sponsoren en gaststeden. Na een petitie van enkele rensters werd er in 2014 op de laatste dag van de Tour een eendaagse wedstrijd voor de vrouwen georganiseerd onder de naam La Course by Le Tour de France. Deze wedstrijd werd voor het laatst gereden in 2021, want de Tour de France Femmes avec Zwift werd geintroduceerd in 2022 en bestond uit 8 etappes met een slotfinish op La Super Planche des Belles Filles. Ze werd gewonnen door Annemiek van Vleuten. Dit jaar wordt de ronde verreden van 23 tot 30 juli, en bestaat wederom uit 8 etappes. Zou Annemiek van Vleuten in haar laatste seizoen nog een keer het geel winnen?

  9. De totale prijzenpot van de Tour de France is dit jaar 2,3 miljoen euro, precies hetzelfde als vorig jaar. De winnaar verdient €500 000 hiervan. Bij de vrouwen is het net wat minder. Hoewel de prijzengelden voor de voorjaarskoersen van Flanders Classic gelijk zijn getrokken, moeten de vrouwen het in de Tour met minder doen. De totale prijzenpot is €250 000 en de winnares neemt daarvan €50 000 mee naar huis.

  10. Topfavorieten voor de overwinning dit jaar zijn: Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard, Simon Yates, en David Gaudu.

Persoonlijk ben ik benieuwd wat een alleskunner als Tom Pidcock de komende twee weken laat zien. Na de zware bergetappes van de afgelopen dagen staat hij nog altijd in de top 10.


Bronnen:14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page