top of page

In de wind

Het lijkt wel alsof er steeds vaker en steeds meer wind staat…of misschien ligt het wel aan mij. In ieder geval heb ik een hekel aan tegen de wind in fietsen. Ik heb het gevoel dat ik net zoveel wind pak als mijn man, alleen zit ik als vrouw met een veel kleiner beschikbaar vermogen op de fiets en lijkt het erop, in ieder geval in verhouding, alsof ik stilsta…hier word ik niet vrolijk van en dat is nog maar zacht uitgedrukt.


Nu ben ik volgens mij echt niet de enige met een aversie voor wind, maar naar het schijnt zit er in elk fietsgroepje wel (minstens) één persoon die het geweldig vindt (bij ons is dat dus duidelijk mijn man), en zijn er zelfs mensen die het zó leuk vinden dat ze meedoen met het NK tegenwindfietsen [1]. Er zijn gelukkig wel veel tips te vinden om beter met de wind om te gaan, en voor diegenen die het net als ik niet zo’n feest vinden volgen er hier tien [2] [3] [4] [5]:


1. Maak je klein

Een kwestie van natuurwetten; hoe kleiner je frontale oppervlakte hoe minder de wind vat heeft op je. Je lichaam is verantwoordelijk voor dik 80% van de luchtweerstand, jezelf klein maken is echt de moeite. Duik dus in de beugels, draai je ellebogen naar binnen en hou je knieën bijeen (overigens, ook zonder dat er wind staat zou je je knieën bij elkaar moeten houden, met open benen fietsen ziet er namelijk niet uit!)


2. Wees geen wapperende vlag

Ook dit heeft alles te maken met je luchtweerstand. Losse kleding dragen werkt ongeveer hetzelfde als een parachute achter je aan trekken, het is niet echt bevordelijk voor je snelheid. Daarnaast is al dat gewapper een irritant geluid waar je niet van weg kan fietsen.


3. Gedeelde smart is halve smart, ga in het wiel zitten

Ga met een groepje fietsen, als je maar een deel van de tijd op kop hoeft te fietsen kan je de rest van de tijd redelijk comfortabel bij iemand in het wiel, en dus uit de wind, zitten.


4. Begin met de wind mee en eindig met de wind tegen

Als je met de wind mee begint kan je rustig opwarmen voor het stuk waarbij je tegen de wind in moet buffelen…


5. Begin met de wind tegen en eindig met de wind mee

Zeker als je alleen op pad gaat is dit een “veiligere” optie. Kans is groot dat je met meewind makkelijker thuis komt namelijk.


6. Zorg voor een goede route en laat het internet je helpen

Check het internet, er zijn tegenwoordig genoeg apps die je wat vertellen over de lokale weer- en wind condities. Een voorbeeld hiervan is de https://headwind.app/. Zo kan je de richting van je route makkelijker bepalen. Kies bij harde wind ook voor meer beschutte routes, tenzij je er natuurlijk blij van wordt om op een dijk tegen de wind in te buffelen.


7. Let op windvlagen, en iets met hoge velgen

Als je in de beschutting fietst en je gaat een bocht om, dan kan je zo maar ineens gegrepen worden door de wind. Wees dus altijd bedacht op windvlagen. Daarnaast zijn die 45 mm velgen natuurlijk heel mooi, en aerodynamisch, maar bij harde wind niet altijd even handig. Bij een stevige zijwind kan je zo de berm in geblazen worden. Als je een reserve setje hebt liggen kan je beter je wielen wisselen en deze hoge velgen bewaren voor een mooie zomerdag.


8. Pomp je banden goed op

De juiste bandenspanning vermindert de rolweerstand van je band. Het laatste wat je nodig hebt bij harde wind is ook nog meer rolweerstand omdat je vergeten bent je banden op te pompen. Pompen op de pedalen moet je toch wel.


9. Maak van de wind je trainingspartner

De wind kan bergen (of heuvels) simuleren als je er op een groot verzet tegenin beukt. Een goede training uiteraard als je ook buiten Nederland wil gaan fietsen gezien binnen Nederland het aantal heuvels en bergen nogal beperkt is. Je kan ook een goede interval training doen met harde wind overigens; Neem een lange rechte weg. Rijd 5 minuten volle bak tegen de wind in, draai om en rij je herstel minuten met de wind mee. Herhaal dit een aantal keren en je hebt een perfecte intervaltraining.


10. Zoek een alternatief

Als je ondanks deze tips echt geen trek hebt om buiten te gaan fietsen kan je altijd nog binnen fietsen. Lekker op de rollen of een smart-trainer. De grap is dan wel dat je meestal een ventilator nodig hebt om wat wind te simuleren om het niet veel te warm te krijgen.


Met het huidige zomerweer zullen we in ieder geval iets met de wind (en helaas de regen) moeten.

Keep on pushing!

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page