top of page

Fietsend de herfst in

Hoewel je het niet zou denken met de temperaturen van de laatste tijd is het toch echt herfst. Over een week staat de BlueRide op het programma, en Vincent en ik zijn in de hitte de routes al uitgebreid gaan testen.

Uiteraard is de BlueRide voor Stop Darmkanker België een hele goede reden om op de fiets te stappen, maar de herfst is sowieso een heel mooi seizoen om te fietsen.


Hier volgen enkele redenen om vooral wel te blijven fietsen in de herfst [1]:

Je slaapt beter

Fysieke activiteit zorgt voor betere kwaliteit van de slaap. Je slaapt sneller in en dieper. Je hebt het vast zelf ook al wel eens gemerkt dat als je een goede tocht hebt gefietst dat je dan ’s nachts heerlijk kan slapen.


Je wordt minder snel ziek

Je kan zaken als griep, maar ook suikerziekte makkelijker van je af houden als je regelmatig geweest. Vijf keer per week slechts 30 minuten is al voldoende om je risico’s ongeveer met de helft te verminderen. Je bloedsuikerspiegel stabiliseert hierdoor ook waardoor je je algemeen fitter voelt.


Je ervaart minder (werk)stress

Regelmatig sporten, fietsen dus, houdt je stresshormonen onder controle. Je cortisolspiegel stabiliseert waardoor je minder stress ervaart.


Je houdt je gewicht makkelijker op peil

Met fietsen verbruik je behoorlijk veel calorieën. Tussen de 300 en 700 calorieën per uur om precies te zijn. Als ik voor mezelf spreek, moet ik toegeven dat als het weer wat minder wordt dat mijn calorische intake meestal wat toeneemt. Door elke week een paar uur te fietsen kan je dit mooi compenseren en wordt je niet te zwaar.

Je weet dat je het achteraf heerlijk vindt

Soms heb je, en zeker als je in de herfst naar buiten kijkt, niet zo veel zin om te gaan fietsen. Maar, als je toch gaat dan blijkt dat je er vaak echt wel van kan genieten. Focus op het fietsen en je kan helemaal “zen” worden: je bloeddruk verlaagt, je immuunsysteem krijgt een boost en je focus wordt beter. Achteraf voel je je vaak heerlijk. Gaan dus!


En als je het net als ik een beetje spannend vindt op de racefiets op de vaak natte en met gevallen blaadjes bedekte wegen, pak dan de gravelbike of MTB. Met de brede banden op deze fietsen heb je veel meer grip. Zo kan je toch blijven genieten op de fiets al verandert het seizoen.

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page