top of page

De fietshelm deel 2: the saga continues?

In mijn vorige post is duidelijk geworden dat de fietshelmplicht in Nederland en België nog lang niet aan de orde is, maar toch wordt fietshelmgebruik in beide landen onder sommige omstandigheden wel geadviseerd:

  • Pro velo stelt dat het gebruik van een fietshelm te adviseren is voor kinderen, tot ze hun fiets goed onder controle hebben, en ook voor sportieve fietsers, én voor fietsers die in groep fietsen. [1]

  • De Belgische fietsersbond voegt hier nog aan toe dat het ook voor ouderen aan te raden is een helm te dragen. [2]

  • Nederlanders zijn volgens minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat: “een enorm eigenwijs volkje. Wij zijn het nummer één fietsland in de wereld en denken dat wij het beter weten” [3].

  • De Nederlandse fietsbond vindt dan weer dat het voor sommige groepen zelfs verstandig kan zijn om een helm op te zetten: zoals bijvoorbeeld voor senioren op een e-bike [4].

“Wij zijn het nummer één fietsland van de wereld en denken dat wij het beter weten” minister Harbers.


Wat vooral duidelijk wordt uit het bovenstaande is dat het al dan niet dragen van een fietshelm vooral een eigen keuze moet zijn én blijven. De vrijblijvendheid van het advies om een helm te dragen verklaart waarom in Nederland in het straatbeeld fietshelmen maar bijzonder weinig voorkomen.

Volgens een internationale studie uit 2015 [5], waarvan niet helemaal duidelijk is of de steekproef wel helemaal representatief is, zit het zo:

  • Meer dan 700 Nederlanders ondervraagd

  • 34% heeft een helm in bezit

  • 2% draagt deze altijd

  • 70% draagt de helm nooit!

  • Als de helm al gedragen wordt is het bij sportactiviteiten (60%)En als we het dan toch over sportactiviteiten hebben. Hier blijkt het helmgebruik heel anders te zijn: in 2014 toonde een vragenlijststudie onder Nederlandse toer- en sportfietsers al aan dat 96% altijd een helm draagt! [6]


Het dragen van een helm wordt dan ook gestimuleerd door de NTFU, de wielersportbond die samen met de KNWU reeds jaren geleden de campagne “Gebruik je kop, helm op” hebben gelanceerd. De UCI, de internationale sportbond, heeft het dragen van een helm tijdens wielerwedstrijden op de weg reeds in 2003 verplicht gesteld.

"Gebruik je kop, helm op"

Bij DEXM zijn wij van mening dat de helm een essentieel onderdeel is van de fietsuitrusting. Er is geen goede reden te bedenken om er geen te dragen, en dus is een fietshelm verplicht bij al onze fiets events. "you only get one brain".

180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page